Mustafa Orçan

Prof. Dr.

K. Maraş’ta doğdu, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra, lisansını Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladı, Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı (1993-1999) ve yüksek lisansını burada tamamladı. 1999-2003 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı ve doktorasını burada yaptı. Kırıkkale’de öğretim üyeliğinden sonra, 2011 yılından itibaren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde çalışmaktadır. Kısa bir süreliğine Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Dünya Çocuk Zirvesi, Geleceğin Şehirleri, 21. Yüzyılda Türkiye’de Bilim Politikaları gibi alanlarda ulusal ve uluslararası organizasyonların koordinatörlüğünü gerçekleştirdi. AB, TÜBİTAK, Ulaştırma Bakanlığı (KYGM), TOKİ ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlarda projeler yürütmüş, araştırmacı ve danışman olarak çalışmıştır. İlgili bakanlıkların yaptığı Şehircilik, Ahlak ve Aile Şuralarına katkı vermiştir.

Çalıştığı alanlar: Kültür ve Medeniyet, Gündelik Hayat, Şehir Sosyolojisi, Tüketim Toplumu ve Sosyal Politika gibi alanlardır.

Yayınlanan Kitapları

  • Osmanlıdan Günümüze Modern Türk Tüketim Kültürü (2014’te 3. Baskısını yaptı)
  • Kır ve Kent Hayatında Kadın Profili (2008)
  • Y. Aktay ve E. Osmanoğlu ile birlikte “Kentsel Dönüşüm Projelerinin Sağlıklı Yürütülmesi İçin Yöntem Arayışı: Mersin Örneği” (2012) TOKİ Yayınları.

Editör olarak Yayınları

  • R. Ademi ve M. Balcı ile birlikte Editör olarak Bilgemiz Aliya Hece Dergisi Özel Sayısı (Ocak 2016).
  • Ş. Öçal ile birlikte, 4. Şehircilik Konferans ve Çalıştayı, Şehirleri Geleceğini Düşünmek ve Yeniden Tasarlamak Sempozyum Bildiri Kitabı, 24-25 Mart 2012, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Pursaklar Belediyesi, Ankara (2013).
  •  Türkiye ve Dünyada Öğretmenlik, EBS Yayınları, Ankara (2013). 
  • 21. Yüzyılda Türkiye’nin Eğitim ve Bilim Politikaları Sempozyum Kitabı, 10-11 Aralık 2011/ Ankara, EBS (2012).

Yazarın Tüm Yazıları