Korona Virüsü Bize Neyi Öğretiyor ?

14 Mart 2020

 

 

Korona virüsü bir anda dünyayı alarma geçirdi. Büyük bir tedirginlik yaşıyoruz. Cevabı bilinmeyen bir soru gibi ilacını, aşısını henüz bir bilmediğimiz bir dert musallat oldu. Belirsizlik ve bilinmezlik tatsız bir kaygıya yol açtı. Ama şu da unutulmamalı ki önümüze çıkan her sorun bize yeni bir şeyler öğretir. Bazı öğrenmeler büyük bedeller ister. “Bir musibet bin nasihatten evladır” deriz. Çünkü musibetler insanlığa büyük zarar ve acı verir. Bedel ne kadar yüksekse ondan öğrendiğimiz dersler de o kadar unutulmaz ve değerlidir. İnsanlık alemi büyük sorunları aşa aşa tekâmül etmektedir.

Şimdi korona virüsü önümüzde ciddi bir sorun olarak bize bazı şeyler öğretiyor. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:

1-Korona virüsü bize hijyeni yani sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamaları ve alınan temizlik önlemlerinin tümünü öğretiyor. K.V. bize lisanı hal ile “Aksi takdirde çok ağır bir yaptırım uygularım, seni öldürürüm.” diyor.

2-K.V. bize tedbirli olmayı öğretiyor. Zamanında tedbir alınmazsa daha büyük zararlar yaşayacağımızı hatırlatıyor. “Zamanında atılan bir dikiş, dokuz dikişin yerini tutar.” Diye bir atasözü var.

3-K.V. bizim zekamızın aktive olmasına yardım ediyor. Hayat alışıldığı üzere gittiğinde insan düşünmez. Ne zaman ki önüne ciddi bir sorun çıkar, o zaman insan zekasını, muhakemesini kullanmaya başlar. Sorunun küresel olması tüm insanları düşünmeye sevk etmektedir. “İnsan olarak nerede hata yaptık ve sorundan nasıl kurtulacağız?” sorusu, insanlığın kendini sorgulaması ve yeni bir öğrenme ile karşılaşmasıdır.

4-K.V. İnsanlara haddini bilmeyi öğretiyor. Kalp nakli, robotik cerrahi yöntemler, insanın kopyalanması gibi tıptaki olağanüstü gelişmelerle böbürlenen insanoğlu bir virüsün mutasyon yani değişinimiyle bir anda acze düşmektedir. İster bu mutasyon laboratuvarda insanlar tarafından biyolojik savaş amaçlı isterse kendiliğinden oluşsun fark etmiyor. İnsanın doğayı istismarı karşısında doğa insanlara acımasız bir ders veriyor.

5-K.V. İnsanlardaki açgözlülüğü ve fırsatçılığı kısaca ahlaki zafiyetlerimizi ortaya çıkarıyor. Marketlerde yağma gibi alışveriş, temizlik maddelerinin aşırı fiyat artışı, test edilmemiş dürüstlüklerimizin ne kadar sahte olduğunu ortaya koyuyor. Felaketler karşısında erdemli bir toplum olmadığınızda bu felaketin sonuçları daha da ağırlaşıyor.

6-K.V. bize insan olduğumuzu öğretiyor. Çünkü ister devlet başkanı, ister zengin, ister fakir, ister Müslüman, ister Hristiyan ya da Yahudi ol fark etmiyor korona virüsü hiçbir ayrım yapmıyor. Eğer gerekli tedbirleri alınmamışsa öldürüyor. İnsan olarak bundan öğreneceğimiz şey aslında hepimizin insanlık ailesinin bir üyesi olduğumuzdur. Togore bir şiirinde “Bir yıldızı rahatsız etmeden bir çiçeği koparamazsınız” der. Yani doğada her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu söyler. K.V. Bize sadece insan olarak yaklaşıyor; dinimize, makamımıza, servetimize bakmıyor. Birimizin doğal felaketi diğerimizi etkiliyor. Bu durum karşısında insanlık ailesinin bir üyesi olduğumuzu hatırlamalıyız.

7-KV. Karşısında yine gelişmiş ülkelerden bir aşının geliştirilmesini bekliyoruz. Bu durum bilimde ne kadar geri kaldığımız konusuyla ilgili bize bir ip ucu veriyor. K.V. bilimin aydınlığında yol alırsak, sorunları aşabileceğimizi bize öğretiyor.

8-K.V. Her sorundan sanata bir yol çıkacağını öğretiyor. Avukat Özkan Yıldırım şarkı yazdı .“Oy korona korona, düştüm senin toruna,/Sana 'virüs' diyorlar, o gidiyor zoruma." Ayrıca bu ölümcül durum bize mizah malzemesi verdi. “Çin’den gelen mallara Çin malı diye küçümser alay ederdik. Şimdi Çin öyle bir şey ihraç etti ki kimse artık onu küçümseyemez ve alay edemez.”

9-K.V. Küresel güçlerin zengin ekonomileriyle kendilerini yeryüzünün tanrısı olarak görmesine karşılık büyük bir ders veriyor. Küresel güçler ekonomilerine güvenirken bir virüs bütün ekonomik dengeleri alt üst ediyor. K.V. Bize bu dünyada kimsenin muhkem bir zeminde olmadığını, ancak insanca yaşarsak bu dünyada huzur içinde olacağımızı hatırlatıyor.

Sanırım korona virüsünün sunduğu dokuz ders bize yeter. Anlayana tabi.

 

ORHAN KETMEN

DEGERLİ ABİM AGZINA SAGLIK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE EVE AYAKKABIYLA GİRİLMEZ TUVELETTE TAHARET YAPILİR YEMEK ÖNCESİ VE SONRASI ELLER YIKANIR SÜNNETTİR BEŞ VAKİT ABDES ALINIR SEVABTIR BİZLER SÜNNETİMİZE SAHİP ÇIKTIGIMIZ SÜRECE İNŞALLAH BİŞEY OLMAZ

Pa, 03/15/2020 - 15:39 Kalıcı bağlantı
ORHAN KETMEN

DEGERLİ ABİM AGZINA SAGLIK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE EVE AYAKKABIYLA GİRİLMEZ TUVELETTE TAHARET YAPILİR YEMEK ÖNCESİ VE SONRASI ELLER YIKANIR SÜNNETTİR BEŞ VAKİT ABDES ALINIR SEVABTIR BİZLER SÜNNETİMİZE SAHİP ÇIKTIGIMIZ SÜRECE İNŞALLAH BİŞEY OLMAZ

Pa, 03/15/2020 - 15:40 Kalıcı bağlantı

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.

İstatistikler

Bugün Toplam Toplam
0 kez görüntülendi. 623 kez görüntülendi. 4 yorum yapıldı.