DÜŞÜNCE

Osmanlının Bir Kültür Politikası Var mıydı?

10 Nisan 2020
Çaldıran Savaşı sonrasında Tebriz ve çevresinden getirdiği çok sayıda sanatçı ile Doğu ve Batı kültürleri arasında yeniden bir sentez oluşturmuş ve böylece doğu Türk-İslam kültüründe teşekkül eden birikimle Osmanlı kültürünü son bir kez güçlendirmiştir. Kuşkusuz, Kanuni Sultan Süleyman döneminde siyasi alanda olduğu gibi kültürel alanda da elde edilen parlak başarılar İstanbul’un fethi sonrasından itibaren yatırım yapılmaya başlanan kültürel birikimin muhteşem patlamasıdır. Kuşkusuz, Kanuni Sultan Süleyman atalarından devraldığı birikimi en üst düzeyde teşvik ederek bunun gelişmesine zemin hazırlamış ama başka alanlar gibi asıl daha önceki birikimlerin bir anlamda  değerlendiricisi olmuştur.

Eğitim Reformunda Kronik Kriz Hatları

06 Mart 2024
Eğitim sisteminde kısırdöngü halinde kronikleşen kriz noktalarını kendi bakış açımdan tespit etmek istiyorum. Hakikaten bir eğitim derdi taşınıyorsa, eğitime dair problemlerin çözümü imkânsız değil. Şöyle bir önem sıralaması yaparsak; eğitim meselesini çözmeye dair iyi niyet, taşıdığımız öznel kabul ve doğrularımızı askıya alma, sorunun doğru tespiti noktasında bilimsel düşünebilme, teşhis sonrası doğru çözüm yollarının bir ülke meselesi bilinciyle ve bilimsel usullerle belirleme, çözüme dair verilere dayalı stratejik bir plan hazırlama ve tüm bu süreçleri iyi yönetebilecek sadece liyakatin esas alındığı kadrolama ile tüm işlerin şeffaf, katılımcı yani, bir meşveret prensibine uygun yürütebilmek vs. … Problemlerin çözümü kolay da; problemlerin çözümü noktasında sıraladığımız bu ön şartları yerine getirmek sanki daha zor.

Asyalıların STEM Başarısı ve Eğitimde Eşitlik

01 Mart 2024
Amerika Birleşik Devletlerinde eğitimde dezavantajlı gruplara fırsat eşitliği uygulamalarından faydalanan gruplara itiraz edenler, bu kez özel kabule tabi bir liseyi, uygulamanın hala sürdüğü gerekçesi ile dava etti.

En İyi Kafaların, Ne Kolay Yanılması

24 Şubat 2024
Nişanyan gibi zeki, ufku açık, eğitimli, dil bilen, literatüre önemli eserler kazandırmış velut bir aydın hiç gidip sabahtan aşağı kahvede pinekleyen emmiler gibi ipe sapa gelmez komplo teorilerine müşteri olur mu? Olmuş maalesef!

Yahudi “Der Muselmann”, Antisemitizm ve Hristiyan Siyonizmi

22 Şubat 2024
Bu yazı, dünyanın bunca meselesi, insanların bunca derdi varken yine de bu meselelerin ve dertlerin arkaplanındaki insan algısı, ötekileştirme hegemonyasına dair sadrımızdan çıkan satırlardan oluşuyor. Bu yazı, insanlığın vicdanına bir hitaptır.

İncideki Taneye Bak, Yediğin Naneye Bak

18 Şubat 2024
Dizide işlenen pavyon kültürü, toplumsal bir gerçeği yansıtmakla birlikte çok dikkatli işlenmesi gereken bir konudur. Eğlence mekânı gibi görünen bu yerlerde insanlık dramı yaşanır. Buralar nice trajik hayatlara sahne olur. Dolayısıyla bu konular sanat formunda işlenirken fazla romantize edilmemeli, kötü bir durum sevimli hale getirilmemelidir.

Demokrasi Ne Değildir?

12 Şubat 2024
Demokrasi bir özgürlükler rejimidir. Özgürlük aynı zamanda sınır ve sorumluluğun bilinmesi demektir. Her aklına geldiğini değil, yapılması gerekenlerin aklın eleğinden geçirebilme yetisine sahip olmaktır özgürlük. Kendi ve kendi dışındakilere sorumlu davranmaktır özgürlük. Hesap verebilmenin zorunlu ön koşuludur özgürlük ve sorumluluk.

Ekonominin 2023 Yılındaki Seyri ve Başlıca Makro Göstergeler

05 Şubat 2024
Bu çerçevede resmi rakamlara göre %64,7 olarak hesaplanan, gerçeği yansıttığı kuşkulu enflasyon Türkiye'yi dünyada Arjantin ile birlikte rekor seviyede yüksek enflasyona sahip ülkelerden biri haline getirmektedir. Nedenlerine göre enflasyon aşırı talep, maliyet artışları ya da piyasada rekabet eksikliği ile irtibatlandırılabilir. Ancak iktisadın evrensel yasalarından biri enflasyonun her zaman ve her yerde para arzındaki ölçüsüz artışla ilişkili olduğunu söyler. Merkez Bankası istatistiklerinden de rahatlıkla izlenebileceği gibi, pandemi, deprem ve seçim gibi mazeretlerle para arzının son yıllarda aşırı şişirilmesinin bedeli bugün yüksek enflasyonla ödenmektedir. Enflasyon son tahlilde para basma tekeline sahip olan devletlerin karşılıksız para basarak fiyatları şişirmeleri, bu yolla doğrudan vergilerle yapamadıklarını enflasyon vergisiyle yaparak halklarını soymalarıdır.