Geri Bildirim mi Geriletici Bildirim mi?

06 Haziran 2024

Günlük hayatımızda birçok insanla karşılaşırız, ilişkiler kurarız. Bu ilişkilerde karşılıklı etkileşimler olur.  Sözlerimizle davranışlarımızla ilgili geribildirimler alırız. Eğer bu geri bildirimlerin niteliğine dikkat etmezsek geriletici bildirim söz konusu olabilir.

Konuya açıklık kazandırabilmek için önce bir araştırmadan bahsedeyim sonra analizini yapayım.

“National Geographic'te yayınlanan Brain Games programı ekibi etkileyici bir deney yapıyor.

Sokakta bir basketbol sahasında kişileri faul çizgisinden şut atmaya teşvik ediyorlar. İlk sahnede göreceğiniz kişi ilk denemelerinde 10'da 0 atıyor. Yani hiç isabet bulamıyor. Bunun üzerine göz bandı takılarak denemesi isteniyor. Göz bandı takıldığında, arkadaki grup attığı şutlardan sonra girmiş gibi tezahürat yapıyorlar.

Bunun üzerine göz bandı çıkarıp yeniden atış yapmaya başladığında 10'da 4 atıyor! Harika bir gelişme, değil mi?

Belki tesadüf diyeceksiniz. Bunun üzerine ekip, hali hazırda iyi şut atan basketbolu bilen birisinde bunun etkisini merak ediyor. Ancak bu sefer "olumsuz" etkinin nasıl bir tesiri olacağını merak ediyorlar.

Kişi ilk 10 atışında 9'unda basketi buluyor. Sonra göz bandı veriliyor. Göz bandı takılıyken kalabalık moralini bozacak şekilde tepkiler veriyor. Sunucu da atmayacağını düşündüğünü belirtiyor. Tabii ki göz bandı varken sokamıyor. Kalabalık dalga geçer gibi morali bozuyor.

Göz bandı çıkarıldıktan sonra kişiden yeniden şut atması isteniyor. İlkini sokuyor ancak sonra kaçırmaya başlıyor ve kalabalık iyice moralini bozuyor.” (İnternetten alıntı)

Jim Rohn, "En çok zaman geçirdiğiniz beş kişinin ortalaması sizsiniz" derken çevremizdeki kişilerin olumlu ya da olumsuz olmasının doğrudan bizim ruh halimizi etkilediğini belirtiyor.

Çevremize bakalım bizim söylediklerimize, yaptıklarımıza olumlu mu yoksa olumsuz tepkiler mi veriyor. Eğer size olumsuz tepkiler veriyorlarsa hayattaki başarı grafiğinizin sürekli aşağı düşmesi kuvvetle muhtemeldir.

Size geri bildirimde bulunan yakınlarınıza dikkat edin. Olumsuz geri bildirimlerin sebebi o kişinin çekememezliği, bilgisizliği, yeteneksizliği, algı sorunu gibi nedenlere dayanabilir. İnsan bu tür olumsuz geri bildirimin bilincinde olmalı ve mümkünse bu tür kişilerin geri bildirimine tekrar tekrar maruz kalmamalıdır. Çünkü insandaki başarının en önemli nedenlerinden biri o işe duyduğu tutkudur. Olumsuz geri bildirimlerle bu tutkunuzu gölgeleyebilirler. Size ilham verecek, sizin hünerinizi anlayacak hüner sahipleriyle birlikte olmanız başarınızı artırabilir.

Bazı insanlar eksikliklere, kusurlara odaklıdır. Bu kişiler kendi hayatlarında başarılı olmadığı gibi çevresindeki insanların sürekli eksiklik ve kusurlarına odaklanarak, bildirimde bulunup farkında olmadan onları aşağı çekebilirler.

Amerikalı Yazar Simon Sinek, olumlu düşünmeyi anlatırken kayakçılardan örnek verir: 

“Ağaçlar arasında kayakçıları gördünüz mü hiç? Bunu nasıl yapıyorlar biliyor musunuz? Çok kolay. Kayarken ağaçlar arasında ağaca çarpma, ağaca çarpma dersen. Yalnızca ağaçlara bakıyor olacaksın. Bunun aksine yolu takip et, yolu takip et dersen göreceğin tek şey yolun kendisi olur. Eğer engellere odaklanırsan, göreceğin tek şey engellerdir. Kariyerinizi nasıl algılayacağınız tamamen sizin kararınızdır.”

Hem kendimiz hem de çevremiz için geribildirimlerin olumlu olmasına dikkat edelim. Aksi takdirde geribildirimler geriletici bildirime dönebilir. Gölgelere odaklanmak yerine önümüze yeni ışıklar alarak yürümeliyiz.

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.

İstatistikler

Bugün Toplam Toplam
0 kez görüntülendi. 47 kez görüntülendi. 0 yorum yapıldı.