DÜŞÜNCE

Osmanlının Bir Kültür Politikası Var mıydı?

10 Nisan 2020
Çaldıran Savaşı sonrasında Tebriz ve çevresinden getirdiği çok sayıda sanatçı ile Doğu ve Batı kültürleri arasında yeniden bir sentez oluşturmuş ve böylece doğu Türk-İslam kültüründe teşekkül eden birikimle Osmanlı kültürünü son bir kez güçlendirmiştir. Kuşkusuz, Kanuni Sultan Süleyman döneminde siyasi alanda olduğu gibi kültürel alanda da elde edilen parlak başarılar İstanbul’un fethi sonrasından itibaren yatırım yapılmaya başlanan kültürel birikimin muhteşem patlamasıdır. Kuşkusuz, Kanuni Sultan Süleyman atalarından devraldığı birikimi en üst düzeyde teşvik ederek bunun gelişmesine zemin hazırlamış ama başka alanlar gibi asıl daha önceki birikimlerin bir anlamda  değerlendiricisi olmuştur.

Güleryüzlü, Enerjik, Velûd, Girişimci Bir Ahir Zaman Bilgesi: Ersin Nazif Gürdoğan (1945-2024)

07 Eylül 2024
20 Ağustos 2024’te kaybettiğimiz, memleketi Eskişehir’e defnedilen merhum Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan hocamız sağlığında adeta yaşayan bir efsaneydi. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum; ruhu şâd olsun, mekânı cennet, makamı âlî olsun.

Dergiler Birer Mekteptir

31 Ağustos 2024
Evet, dergiler birer mekteptir. Orada yazmayı, okumayı, soru sormayı ve araştırma yapmayı öğrendiğiniz gibi benim tecrübemden hareketle söyleyeyim “şehirli olmayı” da öğrenirsiniz. Orada, Cemil Meriç’in dediği gibi “zekâlar topluluğu”nun oluşturduğu mecliste hayata dair nice tecrübeler kazanırsınız. Fakat bütün bunlar yine de sizin mutfağında olduğunuz dergiler kadar sizi etkilemez. Şimdi o fakülte kantininde hayal âleminde kurup da bir türlü faaliyete geçiremediğimiz dergileri tasavvur ediyorum. Onlarca dergi… Doğmamış çocuklar gibi. Sizi temin ederim; dergi hayali de bir mutfaktır. Derginin adı ne olsun? Kimler yazsın? Resim olsun mu? Tercümelere yer verelim mi? Hemen orada, kucaklar dolu yüzlerce soru eşiğinizde belirecektir. Sonra işin en önemli yerine geleceksiniz: Bu dergiyi hangi parayla ve kimin desteğiyle çıkaracağız?

Avrupa Seyahatinden Kalanlar ve Dom Katedrali’nin Düşündürdükleri

26 Ağustos 2024
Düşünce kodları Batı-Doğu çatışması içinde şekillenmiş biri olarak Avrupa seyahatinden bende kalan izlenimleri sömürgecilik tarihi, dünya savaşları ve vahşi kapitalizm konularından bağımsız olarak anlatmak istiyorum.

Kursk Taarruzu Ukrayna'yı Zafere Taşıyabilir Mi?

21 Ağustos 2024
Kursk harekatı, Ukrayna'nın kendi geleceğini belirlemesi açısından çok önemli bir çıkış oldu. Savaş Donbass ve çevre vilayetlerde kızışırken, Ukrayna'nın Kırım'ı vurması, Rusya'nın Kırım yarımadasıyla olan bağını kesmesi bekleniyordu. Kırım son derece zor, fakat bir o kadar da etkili bir hedefti.

Hakikatin Dünyasından Sanalın Dünyasına: Mekke

20 Ağustos 2024
Bir araya gelmemesi gereken iki kelime otel ve Mekke’dir. Bu oteller dışında geniş düzlüklere olan Mekke’nin uzağına inşa edilebilirdi. Tıraşlanan dağlarıyla, adeta sakalları zorla yolunan bir alimin acısını yaşamaktadır Mekke.

Ölenleri Neden Kutsallaştırırız?

17 Ağustos 2024
Sevgimizi insanlara hayattayken ifade etmeliyiz. Kalbimizi dolduran güzel duygular, iyilik sözlerini söylemek için kişilerin ölümlerini beklememeliyiz. Çünkü hayat çabuk geçiyor ve öldükten sonraki sevgi ifadeleri ölen için bir anlam ifade etmiyor. O sevgi, ilgi kişi sağ iken gösterilmeli ki bir anlamı olsun.

Mütebessim Çehreli, Derviş Mizaçlı, Nüktedan, Mütevazı Bir Münevver:  D. Mehmet Doğan Ağabeyin Ardından…

17 Ağustos 2024
D. Mehmet Doğan iyi bir insandı; mütebessim çehreli, derviş tabiatlı, nüktedan, Türkçe aşığı, üretken bir ilim ve fikir adamıydı, değerli bir dosttu. Türkçe’nin en kapsamlı sözlüğünün yazarıydı; Mehmet Akif muhibbi idi, her yıl ölüm Akif’in yıldönümü ve İstiklal Marşının kabul yıldönümünde bizleri, Akif dostlarını Tacettin Dergâhı’nda toplardı. Allah ona gani gani rahmet eylesin.