MOSKOVA NOTLARI

Suriye'den Geri Çekilme Kararı Rusya'da Nasıl Algılandı?

26 Mart 2016

Rusya için Suriye’nin bataklık haline gelmesi ihtimali gittikçe artıyordu. Bir yandan muhalifler ve Esad’ın Cenevre’de müzakere yapması için baskı yapan Moskova, diğer yandan Esad cephesinden gelen, “Barış veya ateşkes sözkonusu olamaz, bütün Suriye toprakları geri alınana kadar savaşa devam edeceğiz” açıklaması ile şaşkına dönüyordu. Bu açıklama Rusya’nın Suriye’de arzuladığı “zafer” algısı ile uyuşmuyordu. Esad’dan beklenen yürütülen müzakere sürecinde gerekli tavizleri vermesi ve muhaliflerle bir şekilde anlaşmasıydı. Oysa Esad, bu açıklaması ile, Rusya’yı uzun yıllar sürecek bir savaşın içinde tutmak istediğini açıkça ifade etmiş oluyordu.

Rusya'nın Paranoyası

20 Şubat 2016

Durumu daha iyi anlamak için Rus TV kanallarından herhangi birinin akşam saatlerinde yayınlanan haber bültenlerinden birine bakmak yeterli olacaktır. Normal bir ülkede, haber bülteni vatandaşların daha çok kendi ülkelerindeki gelişmelerden haberdar olmaları için hazırlanır. Ülke içinde yaşanan problemler, siyasi tartışmalar, sosyal sorunlar ekrana yansıtılır. Oysa Rus televizyonu, Rus seyircisine “siz halinize şükredin, bakın dünyada neler oluyor” dercesine, ABD’den Ortadoğuya, Almanya’dan Ukrayna’ya kadar dünyadaki bütün ülkelerin ne kadar kötü ve ağır şartlar altında yaşadığını gösterir. Bir buçuk saatlik Rus haber programının ardından, TV karşısından kalkan bir insan ABD’nin dünyayı yakıp kül etmeye çalıştığını, Arapların Avrupa medeniyetini yıkmak için mülteci maskesi takarak Avrupa’ya akın ettiğini, Ukraynalıların Rusya’yı yok etmek maksadıyla gizli planlar kurduğunu, İngiltere’nin Rusya’yı iki yüz yıldır yok etmek için sinsi emeller beslediğini, Almanların İkinci Dünya Savaşının öcünü almak için sabırsız bir şekilde fırsat beklediğini, Türklerin ise mevcut dünyanın başının belasını olduğunu iyice bellemiş ve insanlığın tümüne düşman olmuş bir şekilde yatağına uzanır.

Rus Oyununu Anlamak

04 Ocak 2016

Rusya, Türkiye gibi tarihsel misyon duygusu ile hareket eden bir devlet. 1990’lı yıllarda yaşadığı büyük bozgundan sonra yeniden dünya sahnesine dönmeyi ve kendi onayı olmadan hiçbir statükonun değişmesine müsaade etmemeyi kendine stratejik hedef olarak belirlemiş bir ülke. Türkiyeli idareciler “Ortadoğu’da hiç bir değişim Türkiye’ye rağmen yaşanamaz” ilkesini dünyaya ilan ederken Rusya bunu küresel boyuta taşıyor ve “Dünyayı bir ülkenin ve onun müttefiklerinin tek başına şekillendirmesini kabul etmiyoruz” diyerek mevcut dünya sistemi ile çatışmayı göze aldığını açıkça dile getiriyordu. Suriye’de başlattığı askeri operasyon sanıldığının aksine Beşar Esad’ı korumak veya askeri üslerinin varlığını garanti almak için başlatılmamıştı.

Putin’in Türk Krizi

15 Aralık 2015

Bizler bu sorunun cevabını jeopolitik ve uluslararası ilişkiler penceresinden bakarak bulmaya çalışırken Rusya’nın içinden müslüman bir aydından meselenin Rusya’nın kendisi için ne anlama geldiğini anlatan bir mektup aldık. Türklerin aşağılanması ve düşman ilan edilmesi ile başlayan bu sürecin sonunda Rusya’da yaşayan Türk ve müslüman toplulukları da etkileyeceğini iyi bilen yazarımız Putin’in neden böyle bir adım attığını ve Rus kamuoyunda nasıl bir etki yaratmak istediğini anlatıyor.

Rusya'nın Tarihsel Misyon Algısı

29 Ekim 2015

Rusya, eskiden beri zor bir ülke olarak bilinir. Her toplum, dünyadaki var oluşunu farklı kavramlar ve önceliklerle tanımlar. İnsanlar gibi toplumlar da kendileri için önem atfettikleri bazı değerler ve kavramlar için mücadele eder ve olmak istedikleri yere doğru ulaşmaya çalışır.