Olumlu Kıyaslamalar Tekniği

26 Haziran 2019

Olumlu kıyaslamalar tekniği sorun çözme ve sıradışı düşünme biçimlerinden biridir. Diyelim ki bir sorunumuz var. Bu soruna çözüm arıyoruz. Çevremizde gördüğümüz herhangi bir nesnenin özelliklerinden yola çıkarak sorunumuzla kıyas yapıp çözüm üretebiliriz.

Örneğin canımız son derece sıkkın, bunalmışız. Yürürken yol kenarında otları görüyoruz. Otun özelliklerinden yola çıkarak canımızın sıkıntısına çözüm üretebiliriz.

Öncelikle otun bazı özelliklerini düşünelim.

  1. Bir ot nerede duruyorsa orada güzeldir. Sarayın bahçesindeki ot, niye ben niye kırlarda değilim, ya da kırlarda yetişen ot neden ben sarayın bahçesinde değilim diye isyan etmez. Her ot kökleri ve toprağı üzerinde canlılığını sürdürür bundan şikayet etmez.
  2. Bir ot kar olsa soğuk olsada acaba bahar gelecek mi? 'Ben tekrar yeşerecek miyim?' kaygısını yaşamaz. Her mevsim de yaşayacağı doğal şeyleri yaşar. Bunu hiç bir şekilde kaygıya dönüştürmez.
  3. Otlar havayı, rüzgarı, ısıyı, ışığı hatta sevgiyi hisseder. Örneğin bir rüzgarda öyle keyifli şekilde dans eder ki, kendini rüzgara verir, kendinden geçer. Yağmur da yağsa, rüzgar da esse, soğukta olsa ot onun keyfini çıkarır. Niye rüzgar sert, niye ısı fazla, niye ışık az demez. Örneğin ay ışığında emsalsiz bir tabloya dönüşür.
  4. Otlar genelde yeşildir. Bir ot “niye ben gece mavisi renginde değilim” diye isyan etmez. Bir ot rengiyle, doğasıyla barışıktır. Yeşil renk onun kimliğidir. Bundan gocunmaz. Yeşil olarak bulunduğu yere güzellik verir. Bakan gözleri şenlendirir.
  5. Otların yaşam alanlarında bazen üzerine parke taşları döşerler. Ama otlar fırsat bulduğu bir aralıktan ortaya çıkar. Varlığını korur ve neslini devam ettirir. Başımıza taş yığıyorlar diye sızlanmaz. Taşa rağmen bir çıkar yol bulur. Bazen kayaların arasından çıkar.
  6. Bir ot, dalı kırılan bir ot görse, ya da kuruyan bir ot görse, bundan bir endişe duymaz. Yeşermenin olduğu kadar kurumanın da o kadar doğal olduğu prensibiyle hareket eder.
  7. Her otun bir şifalı tarafı vardır. Örneğin adamotu yaşam enerjisi verir. Vücudun direncini arttırır, halsizlik hissini giderir. Kas kasılmalarını engeller ve var olan kasılmaları giderir. Yatıştırıcı olarak kullanılabilir.

Otlarla ilgili daha bir çok özellik sayılabilir.

Şimdi can sıkıntımızla otun bu özelliklerini karşılaştıralım.

  1. Eğer kendimizi başkalarının imkanlarıyla kıyaslayıp bir mutsuzluğa düşmüşsek. saray bahçesindeki otla kırlardaki otu düşünelim. Her biri kendi kökleri ve toprağı üzerinde yaşıyor. Bizler kendi imkanlarımızda özel ve özgünüz. Başkalarıyla kendimizi kıyas ederek canımızı sıkmamız saçma bir şey.
  2. Hayatın tatsız süprizleri gibi görünen şeyler hayata dahildir ve bizim olgunlaşmamızı sağlar. Hava soğuk, karanlık, yağışlı olmasa hep güneşli olsa o otlar yetişir mi? Yemyeşil canlılığa ulaşabilir mi? Varlığını sürdürür mü? Aslında hayattaki zorluk gibi görünen şeyler bizi güçlendiren unsurlardır.
  3. Niye bizler de ot gibi rüzgarı, ısıyı, ışığı, sevgiyi hissedip bunu bir doğa dansına çevirmeyelim. Aşkla dönen dünyanın ritmine katılmayalım.
  4. Nasıl ki bir ot nasıl renginden dolayı utanmazsa bulunduğu yere rengiyle güzellik katarsa bakanlara göz şenliği yaşatırsa biz de doğal halimizle hayata güzellik katabiliriz. Bakanların estetik duygusuna hitap edecek bir güzelliği taşıyabiliriz.
  5. Nasıl üzerine parke taşı döşenen taşların arasından kayaların arasından otlar bir boşluk bulup taşlara meydan okuyorsa bizlerde bize atılan taşlara meydan okuyabiliriz. Büyük adamların heykelleri, hayattayken üzerlerine atılan taşlardan yapılır.” Jean Cocteau
  6. Nasıl bir otun dalı kırılırsa veya bir ot kurursa, ot bunu bir korku, kargı olarak değil doğal bir durum olarak karşılar. Hayatın içinde hastalık, yaşlılık ve ölüm vardır. Bu da hayatın doğasındadır. Akılla gerekli tedbirleri aldıktan sonra gereksiz kaygı ve korkulara gerek yoktur.
  7. Hayatta muzdarip olduğumuz çoğu şeyin şifası doğada vardır. Yukarıda sayılan özellikler nedeniyle psikolojik olarak bir fayda sağlayamamışsak, biraz adamotu tozunu su ile karıştırarak içebilir, yaşam enerjimizi artırabilir, halsizlik, bitkinlik durumunu ortadan kaldırabiliriz.

Olumlu kıyaslamalar tekniği tabirini ben kullandım. Buna çapraz düşünme tekniği de denmektedir. Siz de hayatta karşılaştığınız bir sorun için gördüğünüz bir nesnenin özelliklerinden yola çıkarak çözüm arayabilirsiniz. Her derdin bir dermanı, her sorunun bir çözümü vardır. Yöntemini biliyorsak işimiz kolaylaşır.

Yeni yorum ekle

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.

İstatistikler

Bugün Toplam Toplam
0 kez görüntülendi. 105 kez görüntülendi. 0 yorum yapıldı.