KÜLTÜR-SANAT
Fatma Girik, Sezen Aksu ve Yetisi Olmayan Hafızamız
UNESCO Listesine Giren Minyatür Sanatımız Hakkındaki Bilgimiz Düşündürücü
10 Derste Fikri İktidar Olmanın Yolları
Osmanlıda Sanat Hamiliği
Bir Dünya Medeniyeti Selçuklu
Gazileri Onurlandırmak Ve Toplumsal Hafızayı Canlı Tutmak
2019 yılı, II. Dünya Savaşı’nda müttefik kuvvetlerin Normandiya Çıkartması’nın 75. yılı idi. Yıldönüm kutlamaları nedeniyle, İngiltere tarafından çıkartmanın yapıldığı Arromanche kasabasına John Everiss’in “D-Günü 75 Bahçesi” isimli tasarımı hediye edildi. Bu eser bir dizi heykelden oluşuyor.
Selçuklu Sanatı ve Sentez Arayışı
Selçuklunun kervansaray, cami, hamam, medrese ve türbe şeklinde sıralanan bunca yapıyı yapanlar olmadığı şeklinde söylemi doğru kabul etmek mümkün değildir. Elbette farklı kültürlerden sanatçıların istihdamı söz konusu olmuştur. Ancak doğru bir akıl yürütme, tüm bu yapıları yaptırmanın bile medeniyet algısı olmadan mümkün olamayacağı sonucuna ulaştıracaktır. Çalışan mimarların, sanatçıların ya da ustaların etnik kimlikleri bugün bizler için değerli olabilir. Selçuklu gibi gerçek medeniyetler için önemli olan etnik köken sorgulaması değil yapılan işin niteliğini sorgulamak olmalıdır. Tıpkı Selçuklular gibi özgüveni yüksek medeniyetler, etkileşime açık tavırları ile kendi kültür ve inanç merkezinde senteze ulaşarak eşsiz konuma gelmişlerdir.
Ercan Kesal’in Peri Gazozu Sessizlik Kulesi’nin Sesi mi?
Nuri Bilge Ceylan filmleri Anadolu insanını aşağılamaktan, hor gören bir bakışla yaklaşmaktan hiçbir zaman anlamaya fırsat bulamaz. Filmlerinde resmigeçit yapan insanlara, karakterlere sevimlilikten vazgeçtik, bu kadar da olmaz diyecek kadar pespaye bulursunuz. Sanki Anadolu’da incelik, irfan, hikmet bulunmaz, sosyal ilişkilere yansımaz ve halkın sahih/iyi bir yanı yok. Ezikliğini telafi eden çıkarcı bir yalakalıktan başka.
Estetiğe Yaklaşımımızdaki Kuramsal Kopukluk - I
Batı’da felsefe düşüncesinin eski Yunan’da başladığına dair yaygın bir kanaat vardır. Sokrat (M.Ö. 469 - 399), Eflâtun (M.Ö. 427 – 347) ve Aristo (M.Ö. 384 – 322) ile başlayan bu düşünce, pek çok bilgin, düşünür ve edebiyatçının yüzyıllarca süren katkılarıyla zenginleşerek devam etmiş ve on sekizinci yüzyıla kadar gelmiştir. Felsefe, bu uzun ömrü boyunca insan beyninin birçok çalışma alanını kendi bünyesinde bulundurmuştur. Tarih, edebiyat ve estetik bunların arasında akla ilk gelenlerdir.
Sayfalama
- Sayfa 1
- Sonraki sayfa